Karanfil Çiçeği Nedir?

Pembe, kırmızı, beyaz ve mor gibi renkleri olan karanfil oldukça keskin ve güzel kokusuyla bilinir. Evlerde de yetiştirilebilen bu çiçek için, daha çok sera yetiştiriciliği uygun görülmektedir. İki yıllık veya çok yıllık çiçekler olan karanfiller, ortalama 20-30 cm boyundadır. Ilıman iklimleri severler, daha çok az güneşli veya yarı gölgeli ortamlarda sağlıklı bir şekilde yetişirler. En önemli faydaları ise balgamı geçirmesi ve öksürüğü kesmesidir.

Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasından olan Dianthus cinsinin türlerine karanfil çiçeği ismi veriliyor. Karanfil çiçeği ensiz, sivri yapraklara sahip bir bitkidir. Vazoluk karanfiller ise bu türlerin hibritlerindendir. Onlarca çeşidi olan karanfil çiçeğinin yetiştiriciliği ülkemizde de yapılmaktadır. Karanfil çiçekleri genellikle beyaz, pembe ya da kırmızı renktedir. Muhteşem bir kokuya sahip olan karanfilleri siz de bahçenizde veya balkonunuzda çok rahat yetiştirebilirsiniz. Birazdan karanfilin yetiştiriciliği hakkında da sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Karanfil çiçekleri birçok yerde yabani olarak kendiliğinden yetişmektedir ama seralarda yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Karanfil çiçeği ılıman iklime sahip bölgelerde birçok çeşitte kendiliğinden yetişir. Ilıman iklime ihtiyaç duyduğundan yetiştiriciliğinde sera önemli bir detaydır. Çok fazla çeşide sahip olan karanfil çiçeğinin türlerine göre faydaları da vardır. Hatta ilaç sanayisinde şurupların içinde bile kullanıldığı bilinmektedir.

Karanfil çiçeği genellikle hoş bir kokuya sahiptir ama çok az yetişen ve az bilinen bazı çeşitlerinde kokuda değişiklikler olabilmektedir. Yetiştiriciliği yapılacak karanfil türü genellikle hoş kokulu olanlar arasından tercih edilmektedir. Karanfil çiçeğinin ömrü için çeşitli farklı bilgiler mevcuttur. Çiçeklerin ömürleri çeşidine göre değişiklik gösterebileceği gibi çevresel faktörlerden de etkilenebilir.

Karanfil çiçeği görsel açıdan çok güzeldir ve çiçekçilik sektöründe satışı için genellikle görüntüsü daha güzel olan türler tercih edilir. Oldukça da asil bitkilerdir. Karanfil hem çiçeği hem baharatı olan iki ayrı bitki türüdür. Baharat olarak kullanılan karanfil hakkında detaylı bilgiyi daha önce sizlerle paylaşmıştık. Baharat halinde olan karanfil genellikle ağız kokusunu gidermek için veya bitki çaylarına aroma vermesi açısından kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir